Silikonowe, tkaninowe, łapaki i chwytaki, czyli krótka charakterystyka rękawic kuchennych

Od dodatków kuchennych typu codziennie wykorzystywane akcesoria jak fartuchy czy rękawice zależy jakość oraz ostateczne efekty naszej pracy. Ten rodzaj produktów jest bardzo istotny przy gotowaniu, smażeniu i pieczeniu. Poza tym, że przy ich wykorzystaniu praca przebiega szybciej i po prostu o wiele łatwiej i sprawniej, te zwyczajne elementy okazują się bardzo istotne dla naszego bezpieczeństwa.

Generalnie powodem tego jest zwłaszcza ochrona, jaką tego typu akcesoria mogą zapewnić. Nikt nie wyobraża sobie chyba przenoszenia rozżarzonej patelni gołymi rękoma. Nie trudno także podczas tradycyjnego pichcenia zabrudzić się, przed czym natomiast może nas uchronić właśnie wyposażenie się w wysokiej jakości akcesoria kuchenne. W konsekwencji sprawia to więc, że takie dodatki są niesamowicie istotne i nim nabędziemy jakikolwiek ich rodzaj, warto solidnie zastanowić się nad tym czy produkt, jaki wybieramy jest w ogóle przydatny i należycie spełni swoje funkcje. Podczas gdy fartuchy to raczej kwestia gustu i ewentualnie wzrostu ich użytkowników, w przypadku wyżej wyszczególnionych rękawic kuchennych jest to bardzo ważne na co konkretnie się zdecydujemy, bowiem nie wiele trzeba o nieszczęście w postaci poparzenia na przykład rozgrzanym tłuszczem.

W związku z tym wyróżnia się obecnie kilka podstawowych gatunków rękawic kuchennych, wśród których znajdują się między innymi tradycyjne modele z tkaniny. Są one wyjątkowo miękkie w dotyku, przewiewne, bowiem wykonane wyłącznie z materiałów w pełni naturalnych a także zróżnicowane pod względem wzornictwa. Jest w czym wybierać także z punktu widzenia rozmiaru i fasonu poszczególnych modeli. Bardziej ciekawym rozwiązaniem są natomiast rękawice materiałowe z magnesikami. Dzięki wyposażeniu w ten element rękawice nie zostaną zgubione, bowiem będziemy mogli je w prosty sposób przymocować na przykład do lodówki czy obramowania kuchenki. Nie będą się brudziły, spadając na ziemię i zawieruszały wśród innych akcesoriów kuchennych.

Pierwsze od czego należy wyjść, kupując rękawice kuchenne to zwłaszcza wysoka jakość tworzywa, z jakiego są one produkowane. Dla często stojących przy kuchence, piekących oraz smażących zwyczajne warianty szmatkowe nie są wystarczająco funkcjonalne. W przypadku zaawansowanych mistrzów kulinarnych, którzy spędzają masę czasu pichcąc, lepszym rozwiązaniem są rękawice silikonowe. Cechą szczególną tego typu dodatków jest ich duża grubość oraz trwałość. Nie przepuszczają one jednak powietrza, więc w wyniku ich ciągłego użytkowania ręce się pocą i można odczuwać w związku z tym pewien dyskomfort. Mimo wszystko są bardzo wysokie standardowo przez co doskonale chronią nasze dłonie przed poparzeniem. Dystrybuowane w rozmaitych odcieniach kolorystycznych a także nierzadko dostępne w wersjach mieszanych materiałowo, a zatem pół bawełny, pół silikonu itd. Kombinowanie z proporcjami rozmaitych tworzyw jest natomiast wygodne, bowiem dzięki temu łączymy praktyczność użytkowania oraz bezpieczeństwo pracy i podstawowe zasady higieny.

Dla tych, którzy nie preferują rękawic, polecane są natomiast nowoczesne łapki silikonowe, które stworzone zostały do chwytania gorących naczyń. Ze względu na rodzaj materiału, z jakiego zostały wykonane, stają się niezawodne nie tylko przy wysokich temperaturach, ale również skrajnie zimnych elementach, na przykład wyciąganych wprost z zamrażalki. Chronią one zatem zarówno przed poparzeniem jak i odmrożeniem rąk. Nie ma więc kłopotu z porządkowaniem schowków lodówki czy przekładaniem produktów z jednego miejsca do drugiego. Takich udogodnień nie zapewnią natomiast rękawice tkaninowe, które pod wpływem kontaktu z lodem ulegną zamoczeniu i nie będą stanowiły stosownej osłony naszych dłoni. Silikon jest odporny na temperatury w przedziale od minus 40 do plus 230 stopni. Czyszczenie łapek i chwytaków jest bardzo proste. Wystarczy wrzucić je do zlewozmywaka i przepłukać w płynie. Można je też myć w zmywarce.